Τα νιόκι είναι τα αφράτα ζυμαρικά που μπορούν να γίνουν από πατάτα, από αλεύρι ή από σιμιγδάλι, που εντάσσονται στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα αλλά συνταγές τους συναντούμε και την Κροατία, στη Γαλλία και τη Νότια Αμερική. Η γεύση τους είναι τόσο γεμάτη που δεν χρειάζονται σάλτσα, λίγη παρμεζάνα αρκεί για να αναδείξει αυτό το πιάτο.

Υλικά 

  • 500ml γάλα
  • 150γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 40γρ. παρμεζάνα
  • 40γρ. βούτυρο
  • 20ml σπορέλαιο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • 20γρ. παρμεζάνα για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το βούτυρο προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι εκτός φωτιάς βροχηδόν και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μεμια σπάτουλα για περίπου 5 λεπτά. Εκτός φωτιάς βάζουμε τα αυγά και ανακατεύουμε αμέσως. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο, ρηχό ταψάκι. Με ένα πινέλο στρώνουμε την επιφάνεια με σπορέλαιο και παγώνουμε για 2 ώρες περίπου. Κόβουμε τα νιόκι με κουπ-πατ ή με ένα μαχαιράκι σε στρογγυλό σχήμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς ώσπου να πάρει χρώμα το τυρί.