Ένα μυθιστόρημα όπου γράφτηκε το 1937 ήταν η έμπνευση για να χτιστεί το συγκεκριμένο ατσάλινο άγαλμα από τον Γεωργιανό γλύπτη  Tamara Kvesitadze. Ονομάζεται “άντρας και γυναίκα” και το ύψος του αγγίζει τα οχτώ μέτρα ενώ βρίσκεται στη παραθαλάσσια πόλη Batumi.

1

 

Το μνημείο απεικονίζει τη γεωργιανή πριγκίπισσα Nino και τον μουσουλμάνο Ali όπου αποχωρίζονται μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης καθώς έτσι τελειώνει και η ιστορία τους. Το άγαλμα κινείται από τις επτά το απόγευμα ενώ ενώνονται και γίνονται ένα για λίγο πριν χωριστούν για πάντα ξανά και ξανά. Η κίνηση μπορεί να διαρκεί μόνο δέκα λεπτά όμως δεν παύει να είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης που χάνεται. Το άγαλμα φτιάχτηκε το 2007 ενώ εγκαταστάθηκε στη πόλη το 2010 με την ονομασία Ali και Nino.

3

Τα δύο παιδιά ζουν στο Αζερμπαϊτζάν και αγαπιούνται παράφορα παρόλο που γνωρίζονται από παιδιά και ας έχουν τόσες διαφορές. Ακόμα και η θρησκευτική τους ιδεολογία είναι διαφορετική όμως η αγάπη τους είναι τόσο δυνατή για να τη σβήσει. Ένα σωρό από απροσδόκητες περιπέτειες με χωρισμούς αλλά και τον κατατρεγμό της κοινωνίας τους κάνουν να τρέχουν και να κρύβονται στα βουνά προκειμένου να ζήσουν πάντα μαζί και ευτυχισμένοι. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια.