Αν θέλεις να μάθεις να φτιάχνεις απόλυτα σπιτικό προφιτερόλ, με σου που θα έχεις ζυμώσει με τα χεράκια σου και τη δική σου κρέμα και σάλτσα σοκολάτας, τότε δεν θα βρεις άλλου πιο αναλυτική και απολαυστική συνταγή!

Υλικά

Για τη ζύμη σου

·         120γρ. βούτυρο 82% λιπαρά

·         130γρ. γάλα

·         130γρ. νερό

·         3γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

·         3γρ. αλάτι

·         150γρ. αλεύρι κοσκινισμένο

·         270γρ. αυγά

Για την κρύα κρέμα ζαχαροπλάστικής

·         500γρ. γάλα

·         100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

·         45γρ. κορνφλάουρ

·         100γρ. αυγά

·         25γρ. βούτυρο

·         1 δόση βανίλια

·         200γρ.σαντιγί ζωική 35%

Για τη σάλτσα σοκολάτας

·         350γρ. γάλα

·         1 δόση βανίλια

·         140γρ.ζάχαρη κρυσταλλική

·         150γρ. κρόκους αυγών

·         70γρ. κακάο

·         70γρ. βούτυρο

·         420γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη σου

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις βράσει το μείγμα προσθέτομε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ με το φτερό, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ και σε μια λαμαρίνα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί σχηματίζουμε δίσκους διαμέτρου 3 cm. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Για την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορνφλάουρ και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο καυτό γάλα και αφού σουρώσουμε το μείγμα, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση. Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος, προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη (κολλάμε τη μεμβράνη πάνω στην κρεμα για να αποφύγουμε να γίνει κρούστα). Όταν κρυώσει, τη χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα να αφρατέψει και προσθέτουμε τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Για τη σάλτσα σοκολάτας

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη βανίλια και τη μισή ποσότητα ζάχαρης, ενώ σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους. Προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα στο μπολ, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε προσεκτικά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και προσθέτουμε το κακάο και το βούτυρο ομογενοποιώντας με ένα μίξερ χειρός (πίμερ). Προσθέτουμε, τέλος, και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

Κάνουμε μία τρύπα στο κάτω μέρος των σου και τα γεμίζουμε με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής με κορνέ με την κρέμα. Περιχύνουμε με σάλτσα σοκολάτας.

Προφιτερόλ