Λοιπόν…

Τη φοβία δέσμευσης την ξέρουμε όλοι; Ναι. Ρητορικό το ερώτημα. Μόνο που διαφωνώ παρασάγκας με τα πλήθη. Αντιδραστική γαρ. Τώρα λοιπόν θα γίνω πιο συγκεκριμένη μετά από ενδελεχή βιβλιογραφική και πρωτίστως βιωματική έρευνα. Εγώ, παιδιά, τα τυπάκια αυτά που δε συνάπτουν σχέση επειδή δε θέλουν να δεσμευτούν- και είναι φάση από κανάρι σε κανάρι θα πετάω-δεν τα φοβάμαι καν. Απεναντίας. Αν δε μιλάμε για νυμφομανία ή την πέφτω και στο πόμολο κατάσταση, δε με τρομάζει. Γιατί; Επειδή υπάρχει επίγνωση. Η΄ αυτό με βολεύει να δω.

Και τώρα πάμε: Σας έχει τύχει να κάνετε κατά συρροήν δυσλειτουργικές σχέσεις; Δε θέλω αηδίες. Σας έχει τύχει. Ξεκάθαρα. Να συντηρείτε καταστάσεις που αν τις περιγράφετε στους φίλους σας μόνο love story δε θυμιζούν, αλλά τον εφιάλτη στους δρόμους με τις λεύκες. Beautiful. ΟΚ, η μεμονωμένη λανθασμένη επιλογή είναι συμβάν ανθρώπινο και ατυχές. Η επαναληψιμότητα θέλει μία δεύτερη ματιά. Μόλις τελειώσει η μίρλα τύπου μα όλοι οι ζαβοί/ές σε ‘μένα. Πρέπει να αναρωτηθείς. Μήπως το επιλέγω; Ήρθε κάποιος να με κλέψει στα καλά καθούμενα; Ήταν συνοικέσιο; Η΄ προϊόν έλξης και προσωπικής επιλογής;

Αν στην τελευταία ερώτηση γνέψατε καταφατικά το κεφάλι, συνεχίστε πάραυτα την ανάγνωση. Αν όχι, και έχετε βρει απάντηση στις δύο προηγούμενες ή καλέστε το 100 ή συμφιλιωθείτε με την εποχή που ζούμε.

Τι είναι δέσμευση; Εκείνη η στιγμή που θέλω να είμαι κάπου επειδή νιώθω όμορφα. Σε όλους  τους τομείς. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» έχει την καλύτερη περιγραφή. Ρωτάει την αλεπού που τα ‘χει 400 «τι θα πει εξημερωμένη». Και απαντά:

‘’Είναι κάτι που έχει ξεχαστεί από καιρό» είπε η αλεπού. Θα πει «να κάνεις δεσμούς»’’

‘’Να κάνεις δεσμούς;’’

‘’Ασφαλώς’’ είπε η αλεπού. ‘’Για ‘μένα είσαι ως τώρα μονάχα ένα αγοράκι, ίδιο κι απαράλλαχτο με εκατό χιλιάδες άλλα αγοράκια. Και δε σ’ έχω ανάγκη. Ούτε κι εσύ με έχεις ανάγκη. Για σένα δεν είμαι παρά μια αλεπού, ίδια με άλλες εκατό χιλιάδες αλεπούδες. Αν όμως με εξημερώσεις, θα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Θα είσαι για μένα μοναδικός στον κόσμο. Θα είμαι για σένα μοναδική στον κόσμο…’’little-prince-fox

Και επειδή η αλεπού το έχει απίστευτα συνεχίζει αποτελειώνοντας όποιον ανήκει στη ζώνη των ενηλίκων (και μετά μου λέτε 50 Αποχρώσεις του Γκρι και μαλακίες…) και αναπλαισιώνει:

‘’Δε μαθαίνεις παρά τα πράγματα που εξημερώνεις’’ είπε η αλεπού. ‘’Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα. Όλα τα παίρνουν έτοιμα από τα μαγαζιά. Αφού όμως δεν υπάρχουν μαγαζιά που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν φίλους. Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσε με!’’

Έχετε εξημερωθεί ποτέ; Η μάλλον, θελήσατε να εξημερωθείτε; Η πάτε κατευθείαν στο ζωολογικό κήπο και υιοθετείτε εικονικά όποιο χάπατο μηρυκάζει; Μήπως αυτό είναι η πιο ύπουλη φοβία δέσμευσης ever;

Είμαι ασυνείδητα μη διαθέσιμος στη δέσμευση που θα με αναγκάσει να πάρω την ευθύνη της επιλογής μου και να δουλέψω για αυτήν και πάω κατευθείαν στο εύκολο ώστε να με κλείσουν σ’ ένα εξαρτητικό μπουντρούμι και να μπορώ να κλαίγομαι και να κράζω ελευθέρως.

Για να βρεις αυτό που θες, πρέπει να ξέρεις τι θες. Για να ξέρεις τι θες, κι όχι αυτό που σου πέρασαν άλλοι, πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι. Για να ξέρεις ποιος είσαι πρέπει να δεσμευτείς σε ‘σένα, να σ΄αποδεχτείς και να σε εξημερώσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού σου. Σε αυτό το πάρτι τα κάνουμε πάνω μας, αγνοούμε την πάρτη μας και κάνουμε τα κλασικά εικονογραφημένα. Εδώ θέλει δουλίτσα και κόπο. Λυπάμαι πολύ, αλλά αν το κάνεις αυτό, θα βρεις τα αληθινά. Θα ξέρεις τι θες και δε θα σου βγαίνει η ψυχή στα δύσκολα επειδή αυτά έμαθες. Ξεκάθαρα.

Αν δε σου λένε κάτι όλα αυτά, σου εύχομαι να πέσεις από σπόντα σε αυτό που θες και συμπτωματικά να το κρατήσεις. Αν πάλι σου λένε, είσαι «γαμώ τα παιδιά» και δε σε φοβάμαι.

Αφιερωμένο στη Γιώτa

Ετικέτες: , ,