Ακόμα κι αν δεν το έχετε διαβάσει, σίγουρα έχετε ακούσει για το αριστούργημα του Gabriel Garcia Marquez “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας” που πραγματεύεται τον έρωτα του Florentino Ariza για την Fermina Daza που ξεκινά μόλις την αντικρίζει για πρώτη φορά, όταν παραδίδει ένα γράμμα στο σπίτι της, και τελικά ολοκληρώνεται 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες μετά.

κεραυνοβόλος έρωτας

Σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά του “Ο έρωτας στα χρόνια της Χολέρας”

Στη ρομαντική ταινία-σταθμός για το συγκεκριμένο είδος “The Notebook” ο Noah ερωτεύεται με την πρώτη ματιά την Allie όταν την παρακολουθεί από μακριά να γελά με την καρδιά της καθώς παίζει στα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια στο λούνα παρκ.

Ακόμα και στο πικάντικο “Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι” ο Christian γοητεύεται αιφνίδια μόλις κοιτάζει βαθιά μέσα στα γαλανά της μάτια την Anastasia,  την οποία βοηθά να σηκωθεί από το πάτωμα (έχει σκοντάψει).

κεραυνοβόλος έρωτας

Σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά του 50 Shades of Grey

Δηλαδή εγώ αν σκοντάψω (πολύ πιθανό ενδεχόμενο αν φορώ τακούνια) ο άλλος δεν θα γελάσει, αλλά θα με σηκώσει και ταυτόχρονα θα με ερωτευτεί κεραυνοβόλα απλώς κοιτάζοντάς με στα μάτια;

Η αλήθεια είναι πως η μυθοπλασία προσέφερε το “τέλειο παραμύθι” σε όλες τις ντροπαλές, λιγότερο διεκδικητικές, εξωστρεφείς κοπέλες. Ή ακόμα σε όλες όσες έχουν απογοητευτεί πολύ από τον έρωτα κι ελπίζουν σε ένα θαύμα!

Η υπόθεση είναι απλή: Η γυναίκα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να είναι ο πανέμορφος, υπέροχος εαυτός της. Τότε όλο και κάποιος θα την προσέξει (κι αν δεν έχει τα πλούτη και την ομορφιά του Christian Grey, θα έχει τουλάχιστον τη γοητεία του Ryan Gosling), κι όχι απλώς θα την προσέξει, αλλά θα την παρακολουθεί με την εμμονή ενός stalker και δεν θα πάψει να την διεκδικεί μέχρι να την κατακτήσει.

Κι εδώ προκύπτει το πρόβλημα: Το παραπάνω story είναι λογοτεχνικό κι εμείς ζούμε σε μια μαθηματική εποχή όπου επικρατεί ο νόμος των πιθανοτήτων. Σε μια εποχή όπου ο άλλος δεν μένει εύκολα σε μια επιλογή γιατί υπάρχει πληθώρα τόσων άλλων (με την έννοια πως ο υπερκαταναλωτισμός έχει επηρεάσει και τη συμπεριφορά στις σχέσεις κι όπως θα πάρω το καινούργιο smartphone γιατί έχει 0,1 megapixel από το προηγούμενο και θα μου βγάλει ο,1 καλύτερη τη selfie, έτσι θα πάρω την Κούλα που είναι το εξελιγμένο μοντέλο της Κικίτσας), και που είναι πιο πιθανό να σου ζητήσει να του στείλεις γυμνόστηθη φωτογραφία στο chat παρά να έρθει να σου μιλήσει στο μπαρ, πόσο πιθανό είναι να γνωρίσεις τον stalker της καρδιάς σου;

Κι επειδή είμαι από αυτά τα κορίτσια που ελπίζω ο άλλος με μια ματιά να καταλάβει την υπέροχη προσωπικότητα μου και το πόσο καλό παιδί είμαι από το ειλικρινές χαμόγελο μου, συζητώντας με αρκετούς άντρες, όλοι μου είπαν πως δεν πρόκειται να συμβεί!Εκτός από τους προαναφερόμενους λόγους, η αλήθεια είναι πως μπαίνουν κι εκείνοι στη μάχη του έρωτα με ανασφάλειες και για να προχωρήσουν θέλουν ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα, ένα σημάδι πως “ναι, σε πρόσεξα κι εγώ” και “μοιράζομαι” την πρωτοβουλία για να δούμε που θα βγει όλο αυτό.

Κι όταν ξεπεράσουμε αυτή την μυθοπλαστική -και βολική- εκδοχή του έρωτα, ανακαλύψουμε πως εντέλει, απομονώνει αντί να ενώνει τους ανθρώπους γιατί προϋποθέτει μια μονόπλευρη προσπάθεια αντί για μια επικοινωνία επί ίσοις όροις.