Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Family and Marriage, όπου στην οποία πήραν μέρος 376 ετερόφυλα ζευγάρια, που απάντησαν στα ερωτηματολόγια 3 φορές σε εννέα μήνες. Ο καθένας ρωτήθηκε για το πόσο ικανοποιημένος είναι στην σχέση του και βάση των γραφημάτων που δημιουργήθηκαν οι ερευνητές έβλεπαν την πορεία της σχέσεις.

Με τα στοιχεία λοιπόν που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες κατέληξαν στα παρακάτω…

Δραματική: Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν στην κατηγορία αυτή. Οι σύντροφοι σε αυτόν τον τύπο σχέσης παρουσίασαν μεγάλο βαθμό εξάρτησης. Επίσης, βρίσκουν διαρκώς τα αρνητικά στις σχέσεις τους ωστόσο συνεχώς παραδέχονται πως δεν περνούσαν καλά πριν από αυτόν. Οι γυναίκες σε αυτό τον τύπο σχέσης ήταν εκείνες που συνήθως έφευγαν πρώτες.

Κοινωνική: Το 21% των ζευγαριών που πήραν μέρος ήταν στην κατηγορία αυτή. Είναι σε αυτή την σχέση επειδή δέχονται την κοινωνική αποδοχή για τον σύντροφό τους. Αυτά τα ζευγάρια είναι πιο… βολικά λόγω της κοινής κοινωνικής ζωής που έχουν. Επίσης η πλειοψηφία αυτών των ζευγαριών νωρίτερα είχαν φιλικές σχέσεις!

Ταραχώδης: Το 12% ανήκει στην κατηγορία αυτή. Όπως φαίνεται και από το όνομα αυτά τα ζευγάρια έχουν καυγάδες διαρκώς. Είναι πολύ κοντά στα… δραματικά ζευγάρια και στην περίπτωση αυτή η πλειοψηφία εκείνων που φεύγουν πρώτα είναι γυναίκες.

Ανιδιοτελής: Ή αλλιώς η σχέση «όλα για τον σύντροφό μου».  Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 30% των συμμετεχόντων. Τα ζευγάρια αυτά παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό χωρισμών και έχουν πολλά κοινά με τους συντρόφους τους. Μάλιστα βάζουν τις δικές τους ανάγκες κάτω από εκείνες του συντρόφου τους, οπότε κρατούν την ισορροπία στην σχέση.