Διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο “Έρωτας ή τίποτα” που πραγματεύεται τον έρωτα και τις σχέσεις στη σύγχρονη εποχή. Σε ένα παράδειγμα αναφέρει πως η επιλογή συντρόφου συχνά παίρνει τη μορφή διλήμματος. Μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στον άντρα που είναι καλό παιδί, την αγαπάει και είναι ιδανικό για σπίτι αλλά δεν μπορεί να τον νιώσει ερωτικά και στον άντρα που είναι γοητευτικός, την έλκει ερωτικά αλλά δεν μπορεί να τον φανταστεί για πατέρα των παιδιών της.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως όποια επιλογή κι αν κάνει η γυναίκα θα σκέφτεται με νοσταλγία αυτή που δεν έκανε επειδή καμία επιλογή δεν της προσφέρει την ολότητα.

Ακόμα κι αν δεν παίρνει τη μορφή διλήμματος, γνωρίζω πολλές ανθρώπους, θεωρώ περισσότερες γυναίκες, που έχουν βαρεθεί τη μοναξιά ή το ένα ερωτικό βατερλό μετά το άλλο και σκέφτονται να κάνουν σχέση με αυτό το καλό παιδί που βρέθηκε στο δρόμο τους. Το θέμα είναι, η καψούρα θα εμφανιστεί μια μέρα;

Προσωπικά, δίνω ελάχιστες πιθανότητες, αλλά δεν πιστεύω σε ένα μόνο είδος έρωτα, αυτό που δεν ξέρεις από που σου ήρθε η κεραμίδα, πιστεύω και σε έναν έρωτα που μπορεί να έρθει με τον καιρό. Ένα τέτοιο σενάριο γίνεται πραγματικότητα όταν συντρέχουν οι ακόλουθες συνθήκες:

Δεν ξέρεις ακόμα τι σε τραβά σε αυτόν τον άνθρωπο αλλά κάτι σε τραβάει. Διαφορετικά δεν θα έμπαινες καν στον κόπο να επεξεργαστείς την ιδέα να είστε μαζί. Δεν πάει να έπεφτε πάνω σου η μάνα, η γιαγιά και όλες οι θείες, αν ο τύπος σου έκανε μόνο για ένα “γεια” στο δρόμο, η πειθώ τους δεν θα ασκούσε καμιά επιρροή πάνω σου. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι χρόνο για να γνωριστείτε καλύτερα. Και γιατί όχι; Έξαλλου, δεν σας κυνηγά κανείς.

Δεν ταιριάζει σε καμία προδιαγραφή σου αλλά παρόλα αυτά σ’αρέσει και δυσκολεύεσαι να το παραδεχτείς. Έβγαλες την περιβόητη λίστα σου με τις προδιαγραφές του τέλειου άντρα και δεν αντιστοιχούσε σε κανένα κουτάκι η προσωπικότητα του ή δεν μοιάζει με κανέναν από όσους έβγαινες στο παρελθόν. Ναι, στην περίπτωση της λίστας θα σου πάρει λίγο καιρό αλλά θα συνειδητοποιήσεις πως μάλλον ήρθε η στιγμή να σκίσεις τη λίστα γιατί αυτό που βρήκες, και μεταξύ μας, σ’αρέσει, ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που θέλεις πραγματικά από αυτό που περιέγραφες στις προδιαγραφές σου.

Στην περίπτωση που ο νέος υποψήφιος δεν θυμίζει σε τίποτα τους προηγούμενους έρωτες, το λες και συναισθηματική ωριμότητα.

Γίνεται πιο αδιάφορος και τότε κάτι κλωτσά μέσα σου. Εντάξει, καλό παιδί είναι όχι ηλίθιος. Αν σου έχει δείξει τις προθέσεις του, σε έχει διεκδικήσει κι εσύ το παίζεις “κάτσε να δούμε, περιμένω να γυρίσει και στην ορθή του πορεία ο Ερμής…” δεν θα μείνει αιώνια με την ανθοδέσμη στο χέρι. Μοιραία θα αρχίσει να απομακρύνεται. Αν τότε συνειδητοποιήσεις ότι τον θέλεις, πρώτον, να το δουλέψεις λίγο το θέμα της συναισθηματικής ωριμότητας, δεύτερον, πιασ’τον από τη μύτη, πριν πετάξει για άλλα πιο θερμά κλίματα (τουλάχιστον, τώρα ξέρεις πως τον θέλεις κι εσύ).

Αν δεν ισχύει καμία από τις παραπάνω συνθήκες, καλύτερα να μην δώσεις ευκαιρία αποφασίζοντας με γνώμονα τη μοναξιά, γιατί η χειρότερη μοναξιά είναι μέσα στη σχέση.