Όπως λένε «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες» και έτσι συνέβη και σε’σένα: σε απάτησε ο αγαπημένος σου. Αφού πέρασες από μια επίπονη διαδικασία όπου μπορεί να περιλαμβάνει συγχώρεση ή χωρισμό, ή συγχώρεση και χωρισμό, και αφότου συνειδητοποίησες ότι επιβίωσες παρόλο που μια εποχή μετρούσες ένα ένα τα πλακάκια στο πάτωμα και πίστευες πως δεν θα κατόρθωνες να σηκωθείς…ποτέ, έρχεται η στιγμή για τα πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Γιατί η αλήθεια είναι πως ανεξάρτητα από τις συνέπειες που επιφέρει η απιστία στη σχέση, φέρνει μια αλλαγήκαι στις πεποιθήσεις. Η αντίληψη της αγάπης δεν είναι πια η ίδια και οι νέες, ή πιο συνειδητές πλέον, πεποιθήσεις είναι οι εξής:

Η εμπιστοσύνη είναι όντως σημαντική σε μια σχέση

Για εμένα προσωπικά, η καλή σχέση στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες και μόνο: κοινή αίσθηση του χιούμορ, καλό σεξ, πραγματικό ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη. Είναι μόνο τέσσερα πράγματα, αλλά αν λείπει το ένα, τότε η σχέση έχει πρόβλημα. Έτσι, αν χαθεί η εμπιστοσύνη έρχεσαι αντιμέτωπος με το συναίσθημα της προδοσίας και με την ικανότητα σου να συνεχίσεις να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους. Στην πορεία αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχει νόημα να συνεχίσεις μια σχέση αν περιμένεις για το επόμενο λάθος του συντρόφου σου.

Το χάσιμο και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής.

Η αγάπη δεν είναι αρκετή και η σχέση δεν λειτουργεί σε αυτόματο πιλότο

Οι σχέσεις απαιτούν δουλειά και αφοσίωση. Είναι ένα σημαντικό project της προσωπικής ζωής. Η αγάπη δυστυχώς δεν αρκεί για να λύσεις τις διαφορές ή για να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση. Η αμοιβαία προσπάθεια είναι σημαντική και ο κοινός σκοπός, η διατήρηση της αγάπης, χρειάζεται προσήλωση.

Η ζήλια και η σύγκριση είναι ανώφελες

Αν ζήλευες τον σύντροφο σου και σε απάτησε, συνειδητοποιείς πως είτε ζήλευες, είτε όχι, η δουλειά έτσι κι αλλιώς έγινε. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ακόμα κι αν δεν ζήλευες πριν την απιστία, να υιοθετήσεις αυτό το συναίσθημα μετά, λόγω τραυματικής εμπειρίας. Και μαζί με τη ζήλια θα μπεις και στη διαδικασία να συγκριθείς με το τρίτο πρόσωπο (»τι έχει αυτή που δεν έχω εγώ…»). Ευτυχώς, όταν μπεις στη φάση «μάθημα ζωής» θα συνειδητοποιήσεις πως η απιστία έχει συχνά να κάνει με τις ανασφάλειες του θύτη ή με προβλήματα στη σχέση που δεν βρήκαν λύση και μπήκαν κάτω από το χαλάκι. Η απιστία δεν συνδέεται με τη δική σου αξία, γι’αυτό μην πέσεις στην παγίδα της ζήλιας ή της σύγκρισης.

Έχεις πολλή δύναμη μέσα σου

Συχνά πιστεύουμε πως δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε μια κατάσταση ώσπου τη βιώνουμε και συνειδητοποιούμε πως τελικά αντέχουμε περισσότερο από αυτό που πιστεύαμε. Έτσι και στην περίπτωση της απιστίας: μια μέρα αντιλαμβάνεσαι πως αυτή η εμπειρία σε έκανε πιο δυνατό και σου έδωσε πολύτιμη γνώση για τις επόμενες σχέσεις σου.