Η επικοινωνία είναι το κλειδί για τις σχέσεις και οι παρακάτω φράσεις μπορούν πολύ εύκολα να καταστρέψουν τη σχέση. Η εγγύτητα δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όταν γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Επίσης η εγγύτητα είναι το αντίδοτο της μοναξιάς. Αν θέλετε να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφο σας και να αποκτήσετε εγγύτητα τότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πείτε τις παρακάτω φράσεις.

1. “Γιατί;”

Είναι απλά μια λέξη αλλά έχει τόσο καταστροφική δύναμη. Το γιατί δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να θέσεις ένα ερώτημα σε κάποιον. Παρά τις αθώες σου προθέσεις εκείνος άμεσα θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του καθώς μπαίνει σε επιθετική θέση.

2. “Θα πρέπει να …”

Θα πρέπει να…μιλήσουμε; Αυτόματα έχει κατεβάσει ρολά στα αυτιά του και δεν ακούει τίποτα. Ακόμα και “θα πρέπει να είσαι πιο γλυκός μαζί μου” είναι κάτι που μπορεί να τον ενοχλήσει τόσο πολύ. Το “θα πρέπει να” δημιουργεί μια εντολή που μπορεί να λειτουργήσει σαν σφήνα μεταξύ δύο ανθρώπων. Αντί γι αυτό πες “θα ήθελα” ή “αναρωτιέμαι”.

3. «Λυπάμαι αν …”

Είναι δύσκολο να βρεις το κουράγιο να παραδεχτείς ότι έχεις κάνει λάθος. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας, η συγνώμη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγγύτητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν δεν είναι σωστό να ξεκινάς τη πρόταση σου έτσι χρησιμοποιώντας το “αν” γιατί φαίνεται ότι δεν έχεις καταλάβει το λάθος σου. Για παράδειγμα πες: “Λυπάμαι που πλήγωσα τα συναισθήματα σου” έτσι δείχνεις ότι ξέρεις τι έκανες.

4. “Γιατί δεν κάνεις απλά …”

Αυτή η φράση μπορεί να ηχήσει τις σειρήνες του πολέμου. Πρώτα από όλα γιατί ξεκινάει με  “γιατί” . Από το γιατί και έπειτα δεν έχει ακούσει τίποτα γιατί πιστεύει ότι προσπαθείς να του κάνεις μάθημα. Όταν βλέπεις ότι θέλει να φτιάξει για παράδειγμα τη βρύση που στάζει μη του πεις “γιατί δεν παίρνεις απλά τον υδραυλικό;” έχεις χάσει το παιχνίδι. Μπορείς να πεις “μήπως αν δεν τα καταφέρεις να καλέσουμε τον υδραυλικό;” γιατί αυτόματα ακυρώνεις την εμπειρία του και τις γνώσεις του.

5. “Όχι τώρα”

Μπορεί να είσαι πάρα πολύ απασχολημένη και να θέλει να σου μιλήσει και εσύ τον απορρίπτεις λέγοντας ένα απλό “όχι τώρα”. Με αυτό το τρόπο του καλλιεργείς το αίσθημα της απόρριψης. Αντί λοιπόν γι αυτή τη φράση δοκίμασε να του πεις “χρειάζομαι 20 λεπτά για να τελειώσω και στη συνέχεια θα χαρώ πολύ να σε ακούσω.”