Είδες και απόειδες από τα ραντεβού. Χωρίζεις, κλαις, χτυπιέσαι, πίνεις τον μισθό σου στα μπαράκια. Και μια μέρα σου λέει μια γνωστή «Ξέρω ένα πολύ καλό παιδί, μάλαμα». Και δέχεσαι να γνωριστείτε. Προξενιό!

Να ξεκαθαρίσω κάτι από νωρίς. Άλλο το blind date και άλλο το προξενιό. Το πρώτο είναι τρόπος γνωριμίας, το δεύτερο είναι για γάμο. Και εγώ θα ασχοληθώ με το δεύτερο. Αφενός γιατί έχω βιώσει χωρισμό έτσι (όχι, αλήθεια, δεν κάνω πλάκα) και αφετέρου επειδή έχει γίνει μόδα.

Καταρχάς αν είσαι άντρας, δείχνει τεράστια αδυναμία. Τι σημαίνει «μου κάνουν προξενιό»; Μόνος σου δεν μπορείς να βρεις μια κοπέλα που να θες; Και προφανώς για να είναι προξενιό θα πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Από καλή οικογένεια, με προίκα και διάφορα άλλα γραφικά.

Αν είσαι γυναίκα το προξενιό είναι η λύση να μην μείνεις στο ράφι. Οικονομική ασφάλεια, έγκριση από την οικογένεια σου και τον κοινωνικό σου κύκλο και φυσικά… μια ζωή χωρίς μουρμούρες.

Τι λείπει και από τα δυο φύλα; Μα, φυσικά ο έρωτας!

Το προξενιό είναι αυτό που τον καταστρέφει. Δίνει την θέση του σε μια ασφάλεια που δεν είναι ΚΑΝ εξασφαλισμένη, απλά ουτοπική. Γιατί αν προχωρήσει, και οι δυο συμβιβάζονται με ένα άτομο που δεν ξέρουν, δεν τον έζησαν, δεν το ερωτεύτηκαν, δεν γέλασαν μαζί και δεν πέρασαν ζόρια. Και φυσικά κάνουν έναν γάμο για να βολευτούν.

Και όμως στο 2016 το προξενιό γίνεται ολοένα το trend για γάμο. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι η απελπισία, όλοι ψάχνουν την πολύφερνη νύφη που θα τους λύσει τα προβλήματα ή έναν γαμπρό με περιουσία για να περάσουν  μια ζωή χαρισάμενη.

Θα πείτε «Και οι παππούδες μας έτσι δεν παντρεύτηκαν;». Ναι, είναι τα ίδια χρόνια όμως που η γυναίκα δεν μιλούσε, πήγαινε στα χωράφια και σε τελική ανάλυση δεν την ρωτούσαν. Της έλεγαν «αυτόν θα πάρεις και τέλος».

Το προξενιό λοιπόν είναι η ασφαλής επιλογή. Αλλά δεν θα προσφέρει ποτέ σε κανέναν αυτό που κάνει όμορφη την ζωή. Τον πραγματικό έρωτα. Αυτό που ξεχωρίζει τα πάντα και κάνει το μυαλό να τρελαίνεται.

Δεν ζούμε πια στο 1930. Ερωτευτείτε, πατήστε πόδι αν γκρινιάζουν οι οικογένειές σας για τους συντρόφους σας, μην κάνετε παραχωρήσεις στα προσωπικά και μην βάζετε τα υλικά αγαθά πάνω από τα συναισθηματικά.

Τα λεφτά δεν έφεραν την ευτυχία ποτέ. Ούτε θα την φέρουν. Ο έρωτας και η αγάπη το έκαναν.

Όποιος θέλει προξενιά συνήθως κλαίει. Και για το τι έχασε για να πάει εκεί και για το τι θα ζει από δω και πέρα.

Ερωτευτείτε και… αγάπη μόνο!